Dzisiaj jest - niedziela, 24 listopada 2024 roku
Start
Sprawozdanie z debaty „Jak wprowadzić zdrową, ekologiczną żywność do naszej szkoły?”
piątek, 05 kwietnia 2013 13:07

26 marca 2013 r. o godz. 10:30 w sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Zawidzu Kościelnym rozpoczęła się debata, której temat przewodni brzmiał: „Jak wprowadzić zdrową, ekologiczną żywność do naszej szkoły?”. Została ona przeprowadzona w związku z udziałem uczniów kl. II liceum- Iwony Kowalewskiej i Huberta Stępińskiego- w konkursie związanym XIX edycją Sejmu Dzieci i Młodzieży, organizowanym przez Centrum Edukacji Obywatelskiej. W dyskusji udział wzięli: gospodarze spotkania- dyrektor ZSS w Zawidzu Kościelnym-pani Krystyna Siwiec oraz Wójt Gminy Zawidz- pan Wojciech Gajewski, a także zaproszeni goście- Starosta Powiatu Sierpeckiego- pan Jan Laskowski, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sierpcu-pani mgr  inż. Bożena Umińska, Dyrektor NZOZ Przychodni Rodzinnej w Zawidzu Kościelnym - pani dr Małgorzata Jankowska-Kaczmarzyk, Przewodniczący Gminnej Komisji Zdrowia i Opieki Społecznej- pan Adam Banach, trener Fitness i Wellness - pani Katarzyna Dul, przedstawiciele Rady Pedagogicznej, przedstawiciel samorządu uczniowskiego, uczniowie klas I i II liceum oraz delegacje z klas gimnazjalnych.

 

 

Na początku prowadzący przywitali zebranych gości. Następnie zapoznali wszystkich obecnych z opracowanym projektem oraz przedstawili działania podjęte w ramach konkursu.

Kolejnym punktem było przedstawienie, w formie prezentacji multimedialnej, wyników ankiety przeprowadzonej wśród uczniów na temat zdrowej żywności. Młodzi ludzie odpowiadali w niej na pytania dotyczące szkolnego sklepiku oraz szkolnej stołówki. Przedstawili również  propozycje zmian, które należy wprowadzić.

Po  prezentacji na ten temat wypowiedział się  przedstawiciel samorządu uczniowskiego , a następnie przedstawiciel rady pedagogicznej.

Następnie zebrani obejrzeli  drugą część prezentacji, poświęconą otyłości (przyczyny, skutki i profilaktyka). Skierowano wówczas pytania do pani doktor, która przybliżyła uczniom ukazany problem. W ten sposób wywiązała się ciekawa dyskusja podczas której prowadzący zadawali gościom pytania, związane z żywnością dostępną obecnie w sklepiku. Moderatorzy chcieli dowiedzieć się, jakie działania należy podjąć, aby wprowadzić do niego zdrową, ekologiczną żywność.

Druga część debaty również zaczęła się od prezentacji multimedialnej , ale tym razem na temat szkolnej stołówki. Zebrani mogli zapoznać się z wynikami ankiet , które wcześniej zostały przeprowadzone wśród uczniów. Następnie prowadzący zadawali gościom pytania. Do dyskusji włączyli się także uczniowie, którzy również chcieli uzyskać odpowiedzi na nasuwające im się pytania.

Wymiana zdań, podzielenie się swoimi  doświadczeniami, a także profesjonalizm udzielanych odpowiedzi doprowadził do sformułowania bardzo ciekawych wniosków :

  1. Należy ograniczyć dostawy niezdrowej żywności do sklepiku.
  2. Należy umożliwić uczniom zakup owoców , soków i jogurtów .
  3. W najbliższym czasie należy opracować, a następnie zrealizować projekty edukacyjne:
  • „Ekologiczny ogródek” (uprawa warzyw w ogródku znajdującym się na terenie szkoły)
  • „Gotowanie z klasą” (przygotowywanie posiłków przez uczniów)
  • „Produkty spożywcze od kuchni ” (prezentacja mająca na celu uświadomienie uczniom, z czego składają się spożywane na co dzień produkty)

Na koniec głos zabrała pani dyrektor. Podziękowała gościom za przybycie , a uczniom  za przygotowanie i przeprowadzenie debaty.

 

Zapraszamy do obejrzenia debaty:

 

 

 

Galeria zdjęć z debaty